Rooibos & Honeybush čaji
Rooibos je divji grm. V obdobju rasti se nabirajo njegove iglice, katere oksidirajo in na ta način pridobijo posebno rdečo barvo. Merilo za kakovost je njegova barva. Bolj ko je rdeč boljši je.
Honeybush je tudi divji grm, ki ga je zelo težko gojiti. Je naravni sorodnik rooibosa in njegov proizvodni proces je podoben. Njegov okus je nekoliko slajši in ima več telesa, z nežnimi notami medu in značilno jantarjevo barvo.
Lahko ju uživamo kadarkoli v dnevu, ter ga lahko kombiniramo s sladkimi ali slanimi mešanicami. Ker ne vsebuje kofeina se je njegova priljubljenost zelo povečala.
Rooibos je znana po svojih zdravilnih lastnostih, kot so:
- Zniževanje krvnega tlaka
- Lajšanje stresa in krčev
- Izboljšanje presnove
- Zmanjševanje tveganja za nekatere vrste raka
- Podpora imunskemu sistemu
Rooibos se lahko pije kot čaj, dodan sladkorju in mleku ali kot sestavina v koktajlih in sladoledi.

Poleg tega je rooibos tudi okolju prijazen izdelek, saj rastlina potrebuje manj vode in ne potrebuje uporabe kemikalij, kot so pesticidi in herbicidi.
Rooibos in Honeybush, kakšna je razlika?
Obe rastlini rasteta v naravi na gorskih pobočjih, ampak ne sodita v isto družino rastlin. Rooibos grm se imenuje Aspalathus linearis in znanstveno ime za Honeybush je Cyclopia intermedia.
Kar pa se tiče okusa ima Rooibos leseno in začinjeno aromo, s pridihom karamele in vanilije. Honeybush pa ima bolj cvetlični okus s sladkimi in medenimi notami.
Rooibos ali rdeči čaj in njegov pomen v gospodarstvu
V gospodarskem smislu je trg rooibosa zelo pomemben za Južno Afriko. Zato se strokovnjaki trudijo in ga vedno bolj izpopolnjujejo.
Rooibos je pogosto poimenovan tudi rdeči čaj, ampak nima nobene zveze s čajem. Kot prvo je brez kofeina in je grm iz družine akacij in njegovo ime v nekaterih afriških jezikih pomeni rdeči grm.
